Prima pagină   Ghid investitii   Ai intrebari? Aici se gasesc raspunsurile

Ai intrebari? Aici se gasesc raspunsurile

Ce sunt fondurile de investitii?

Fondurile de investitii sunt alternative la instrumentele clasice de economisire (de ex. depozitele bancare) si au ca obiectiv obtinerea unor randamente superioare acestora, in anumite conditii.
Principalele tipuri de fonduri:
• monetare: investesc preponderent in instrumente de piata monetara (certificate de depozit, titluri de stat, depozite bancare etc.);
• de obligatiuni: investesc in instrumente cu venit fix (titluri de stat, corporatiste, municipale etc.); 
• de actiuni: investesc preponderent in actiuni cotate pe o piata reglementata. Principala sursa de crestere a activului fondului este aprecierea valorilor actiunilor detinute de fond si dividendele asociate dupa caz;
• mixte/echilibrate: investesc intr-un mix de actiuni si instrumente de piata monetara (certificate de depozit, titluri de stat, depozite bancare, obligatiuni corporative etc.).

Cui se adreseaza fondurile de investitii?
Fondurile de investitii se adreseaza tuturor persoanelor fizice si juridice, rezidente sau nerezidente care au implinit 18 ani.
Cat ma costa achizitionarea unei unitati de fond?
Pretul este calculat zilnic. El variaza in timp si depinde de performanta titlurilor si activelor detinute de fond.
Comisionul de administrare este deja inclus in valoarea unitatii de fond, comisioanele de subscriere sunt diferite in functie de fond (vezi paginile de produs), iar comisionul de retragere este zero pentru toate fondurile.
Care este suma minima pe care o pot investi ?
Suma minima care poate fi investita este egala cu valoarea unei unitati de fond (VUAN).  
De unde pot cumpara unitati de fond?
Unitatile de fond pot fi cumparate de la orice sediu al unitatilor BRD. Consilierii nostri te vor ajuta sa alegi tipul de fond care ti se potriveste cel mai bine, tinand cont de profilul tau de investitor.
Cat de lichida este investitia intr-un fond?
Unitatile de fond achizitionate pot fi cumparate si vandute oricand la orice agentie BRD.Pretul de subscriere si rascumparare este calculat zilnic de catre BRD, in conformitate cu reglementarile legale. 
Fondurile sunt garantate?
Nu, nici un fond de investitii nu este garantat. Insa toate entitățile care oferă unități de fond sunt monitorizate permanent  si strict supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  și de auditori externi.
Care este perioada minima de investire?
Exista o perioada minima recomandata pentru fiecare tip de fond.  De exemplu, pentru fondurile de tip monetar perioada recomandata este mai redusa, de regula sub 3 ani, in timp ce pentru fondurile care au in componenta obligatiuni, actiuni sau alte produse complexe, perioada recomandata poate fi cuprinsa intre 3-5 ani.