Blog BRD Asset Management

Rolul riscului în investiții și cum ți-l poți face aliat!

de Alexandru Combei
Publicat în Risc

Este important atunci când investești să știi la ce să te uiți. Rolul riscului este unul important în investiții și cred ar bine să aruncăm un ochi peste acele elemente care îl definesc cel mai bine. 

Inainte de a alege produsul in care dorești sa investești vezi exact ce reprezintă : MD, VaR sau Randamentul mediu al investiției.

Modified Duration

Modified Duration sau MD  este relevantă pentru fondurile de instrumente cu venit fix (obligaţiuni) aşa cum sunt BRD Simfonia, BRD Euro Fond, BRD USD Fond şi BRD Obligaţiuni. MD-ul fiecărui fond este o medie ponderată a instrumentelor ce intră în portofoliul fondului.

MD este o măsură a sensibilităţii preţului unui instrument cu venit fix la modificarea ratelor de dobânda (randamentelor). MD este exprimat procentual, şi arată modificarea procentuală a preţului acelui instrument pentru o modificare de 1% a randamentului. Astfel, o obligatiuniune cu MD de 2,5, va înregistra o scădere (creştere) a preţului de 0,25% la creşterea (scăderea) randamentului cu 0,1%.

MD este strâns legat de maturitatea obligatiunii, cu cât aceasta este mai îndepărtată, MD va fi mai ridicat şi deci preţul obligatiunii va fi mai sensibil la modificarea randamentului. (De exemplu o obligaţiune cu zero cupon cu o maturitate de 10 ani va avea MD apropiat dar sub 10%).

Value at Risc

Value at Risc sau VaR este o măsură a riscului unei investiţii, arătând pierderea pontentiala într-un orizont de timp având în vedere condiţiile de piaţă specificate dar şi o anumită probabilitate. Acest indicator este publicat  pentru fondurile ce au în componentă acţiuni : BRD Diverso, BRD Acţiuni şi BRD Index. Il calculam lunar si il publicăm în Buletinul Lunar.

De cele mai multe ori se presupune că variaţiile de preţ urmează o distribuţie normală a probabilităţilor (având forma celebrului clopot al lui Gauss, care sugerează că variaţiile extreme au o probabilitate foarte mică).

Astfel dacă un portofoliu (fond) are VaR de 15% pentru un an cu probabilitate de 95%, această înseamnă că în 95% din cazuri pierderea potenţială nu ar trebui să depăşească 15% pe un orizont investiţional de un an de zile.

În graficul de mai jos este prezentată distribuţia probabilităţilor randamentelor fondurilor BRD Diverso şi BRD Acţiuni (plecând de la evoluţia din ultimul an). Se poate observa că BRD Acţiuni are un randament mai ridicat dar şi o plajă mai mare a dispersiei posibilelor randamente. Pierderile sunt concentrate în partea stânga a graficelor. La BRD Acţiuni pierderile extreme sunt mai probabile dar cumulativ posibilitatea de pierdere este mai mică decât la BRD Diverso (deasemenea luând în calcul randementele din ultimul an).

 

Randamentul mediu al investiției

Randamentul mediu al instrumentelor din portofoliu reprezintă un indicator al câștigului mediu potențial (randamentului mediu posibil) al tuturor instrumentelor din portofoliu. Acesta este calculat ca medie ponderată a randamentelor instrumentelor din portofoliul fondului, înainte de perceperea comisioanelor curente ce le regăsești în documentele fondului .

Toate cele explicate mai sus le regăsești în fiecare buletin lunar al fondurilor noastre. Pentru a accepta riscul este important să-l înțelegem împreună. Lumea investițiilor este una complexă dar nicidecum exclusivistă.Cu pași mici și cu dorința de a înțelege mergem spre viitor.

 

Informatiile de pe acest blog sunt cu caracter informativ si contin opinii personale ale autorilor. Opiniile prezentate in articole nu reprezinta recomandari de investitii din partea BRD Asset Management SAI S.A. Articolele prezentate nu reprezinta consiliere financiara personalizata cu privire la investitiile dumneavoastra sau consiliere juridica/fiscala. BRD Asset Management isi rezerva dreptul de a modifica datele prezentate in articole fara o notificare prealabila. Daca doriti sa investiti intr-unul din fondurile administrare de BRD Asset Management SAI S.A. cititi prospectul de emisiune si informatiile cheie destinate investitorilor, prevazute la art.98 din O.U.G. nr.32/2012, disponibile pe site-ul societatii www.brdam.ro in limba romana. Performantele anterioare ale fondurilor nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare. Preluarea de informatii prezentate pe blog se va face doar cu precizarea sursei.