Fondurile de investiții se pot asocia adesea cu mitul oamenilor îmbracați în costum sau al profesioniștilor pasionați de finanțe, înconjurați de grafice și diagrame complicate. Însă frumusețea fondurilor de investiții constă de fapt în accesibilitatea și adaptabilitatea lor, deoarece acestea nu se adresează doar celor cu posibilități și expertiză financiară vaste, ci sunt mai degrabă un model de investiții echitabil, potrivit atât pentru cei cu viziuni financiare ridicate, dar și pentru cei care vor să economisească și să transforme această economisire într-un venit pasiv, care să înlăture riscurile inflației.
Prin urmare, cine poate investi în fondurile de investiții? Răspunsul este simplu: oricine știe cât este de important să își pună banii la muncă. 😊
Așadar, haideți să descoperim împreună câteva tipologii de persoane care pot accepta această provocare.
- Investitorul cu toleranță scăzută la risc: lichiditate ridicată
O persoană conservatoare din punct de vedere investițional, care își păstrează de ani de zile economiile în depozitele bancare. Ezitant cu zona volatilă a acțiunilor, el se poate îndrepta către un fond cu portofoliu diversificat de titluri de stat, depozite și instrumente ale pieței monetare. În această categorie putem încadra Fondul de investiții BRD Simplu, care oferă randamente relativ stabile cu un risc scăzut, ceea ce îl face o alternativă potrivită la preferințele de economisire trandiționale.
- Tânărul debutant: a încerca marea cu degetul
Să ne gândim la un tânăr al generației Z, proaspăt absolvent de facultate care își începe primul loc de muncă și decide ca o parte din salariu să îl folosească productiv și să economisească pentru construirea unei fundații financiare solide. Pentru acesta, diversitatea informațiilor financiare poate fi provocatoare, iar fondurile mutuale pot fi o variantă și un punct de intrare potrivite. Administrare de profesioniști cu experiență îndelungată, fondurile de investiții înlătură povara navigării directe printre acțiunile și obligațiunile de pe piață. O soluție concretă pentru această categorie poate fi redată de setarea unui PlanInvest, prin intermediul căruia tânărul investitor debutează ușor, investind lunar sume mici de bani, în timp ce învață cum stau lucrurile în acest domeniu vast al investițiilor.
- Exploratorul global - înlăturarea granițelor prin fondurile de investiții
În această categorie putem avea atât un investitor experimentat care dorește să își diversifice portofoliul, cât și un investitor curios de oferta piețelor globale. Prin intermediul unui astfel de fond, cum este BRD Global, investitorii pot ajunge la companii listate pe piețele din Statele Unite ale Americii, Europa și Japonia, permițând astfel exploatarea potențialului de creștere din aceste zone, datorat spre exemplu de inovările din domeniul tehnologiei. Fondurile de investiții îndreptate spre piețele internaționale de capital le permit investitorilor să exploreze dincolo de granițe, diversificând capitalul propriu pe zone georgrafice și industrii.
- Părinții tineri - consolidarea viitorului
În cele din urmă, ne putem gândi la doi tineri părinți care aspiră la un viitor luminos pentru ei și copiii lor. Fondurile de investiții cu un orizont de timp prestabilit pot reprezenta pentru ei un mijloc de atingere a obiectivelor pe termen lung, cum ar fi educația copiilor, o casă nouă sau asigurarea unui venit stabil la pensie, cu alte cuvinte, o poziționare sănătoasă față de viitor.
În cartea „Simple wealth, inevitable wealth”, Nick Murray utilizează o analogie creativă pentru a descrie investițiile pe termen lung. Un copac: “Îl plantezi în pământ, iar o forță minunată a naturii îl face să prindă rădăcini și să crească. Nu îl dezgropi la fiecare 90 de zile pentru a-i verifica progresul”. Această idee ilustrează atât de simplu răbdarea și disciplina necesare pentru a lasă investițiile să înflorească în timp.
Lista categoriilor redate mai sus poate continua mult de aici, însă ce aș putea menționa în plus este că investitorii trebuie să își cunoască toleranța la risc și obiectivele financiare înainte de a alege un anumit fond. Din fericire, oferta fondurilor de investiții din România este din ce în ce mai diversificată, ceea ce face din acest domeniu o oportunitate de creștere pentru toată lumea. De la profesioniști ocupați la oameni dornici să încerce, de la studenți la pensionari, fondurile se adresează unei game variate de persoane și se pot adapta la posibilitățile de timp sau resurse ale fiecărui individ. Această însușire versatilă a lor înlătură de fapt întrebarea referitoare la „Cine poate investi în fondurile de investiții?” și vine cu o altă întrebare: „Când veți începe să investiți?”.
Acesta este un material publicitar.
Află mai multe informații în limba română despre fondurile administrate de BRD Asset Management S.A.I. aici: https://www.brdam.ro/fonduri-de-investitii .
Citiți prospectul de emisiune și informaţiile-cheie destinate investitorilor, prevăzute la art. 98 din O.U.G. nr. 32/2012, înainte de a investi în aceste fonduri/această societate de investiţii, aceasta din urmă putând decide revocarea aranjamentelor pe care le-a făcut pentru distribuirea titlurilor de participare, ținând cont de cerințele de reglementare. Un rezumat al drepturilor investitorilor este disponibil în limba română pe site-ul societății în cadrul prospectelor fondurilor, precum și în agențiile distribuitorului BRD - Groupe Société Générale.
Fondurile deschise de investiții BRD Simplu și BRD Global intenţionează să investească până la 100% din activele sale în valori mobiliare şi instrumente ale pieţei monetare emise sau garantate de un stat membru, de una sau mai multe autorităţi publice locale ale acestuia sau de un organism public internaţional din care fac parte unul sau mai multe state membre.