Prima pagină   Ghid investitii   Impozit pe castig – Fisa de portofoliu

Impozit pe castig – Fisa de portofoliu

Ce este o Fisa de Portofoliu:

 • Documentul prin care se reflecta, conform prevederilor legale in vigoare, castigul/pierderea in RON inregistrata in decursul unui an fiscal, urmare a operatiunilor de rascumparare de unitati de fond emise de fondurile de investitii
 • Castigurile rezultate din rascumpararea unitatilor de fond sunt considerate, conform prevederilor Codului Fiscal, venituri din investitii;
 • Fisa de portofoliu contine informatii consolidate privind castigul/pierderea pentru fiecare fond administrat de BRD Asset Management  S.A.I. pentru care au fost realizate rascumparari de catre investitor. Daca investitorul a efectuat rascumparari de unitati de fond denominate in EUR, respectiv USD, atunci castigul/pierderea este convertit(a) in RON la cursul de schimb comunicat de BNR valabil la data platii sumelor aferente rascumpararii si este cumulat(a) cu restul castigurilor/pierderilor, dupa caz, de pe celelalte fonduri.
 • Fisa de portofoliu se emite doar pentru persoanele fizice.
 • Conform prevederilor legale in vigoare, BRD Asset Management S.A.I. S.A. transmite catre investitori informatii privind totalul castigurilor/pierderilor, pentru rascumpararile efectuate in cursul anului fiscal, pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul anterior.

 

Cum intru in posesia fisei de portofoliu si ce trebuie sa fac cu ea:

 • Fisa de Portofoliu va fi transmisa de catre BRD Asset Management S.A.I. S.A.prin corespondenta, la adresa furnizata de tine, o poti descarca de pe  MYBRD Net sau o poti obtine gratuit in unitatile BRD – Groupe Societe Generale.
 • Fisa de portofoliu va insoti Declaratia 200 – « Declaratie privind veniturile realizate din Romania » - pe care o vei transmite la administratia fiscala de care apartii in mod obligatoriu daca ai efectuat operatiuni de rascumparare in anul precedent.
 • Pentru a veni in sprijinul tau, vom transmite prin corespondenta si Declaratia 200 precompletata urmare a operatiunilor de rascumparare de unitati de fond emise de fondurile administrate de BRD Asset Management S.A.I. S.A.
 • Declaratia 200 precompletata este valabila doar in cazul in care veniturile in anul 2017 sunt rezultate doar din rascumparari de unitati de fond detinute la BRD Asset Management S.A.I. In cazul in care ai inregistrat in 2017 si alte tipuri de venituri pentru care se depune Declaratia 200, va trebui sa tii cont de toate aceste venituri in completarea formularului.
 • Fisa de portofoliu impreuna cu Declaratia 200 se depune la ANAF.

 

Care este cota de impozit pentru castigurile din rascumparari de unitati de fond?

 • Pentru unitatile de fond rascumparate in anul 2017 cota de impozit este de 16%. Incepand cu anul 2018, cota de impozit este de 10%.

De unde stiu ce impozit am de platit si cand il platesc?

Ulterior transmiterii documentatiei si in baza acesteia, organul fiscal stabileste impozitul datorat si emite pentru tine decizia de impunere. Impozitul se plateste in termenul menționat in decizia de impunere si poate fi de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere.

Cum se calculeaza castigul care va fi impozitat?

 • Castigul/pierderea se calculeaza ca diferenta intre pretul de rascumparare si pretul de subscriere al unitatilor de fond, iar metoda de calcul pentru castigul rezultat din rascumparari foloseste principiul FIFO (“primul intrat, primul iesit”). De exemplu, ai subscris 25 de unitati de fond in aprilie 2017 (pret 100 lei), 25 de unitati de fond in iulie 2017 (pret 105 lei) si ai rascumparat 40 de unitati de fond in decembrie 2017 (pret 110 lei). In acest caz, ai inregistrat castig care se determina astfel:
  • 25 * ( 110 - 100) = 250 lei: se va considera ca unitatile de fond achizitionate in aprilie se rascumpara astfel in totalitate;
  • 15 * (110 - 105) = 75 lei: urmatoarele unitati de fond sunt rascumparate din unitatile de fond achizitionate in iulie;
   Castigul rezultat = 250 + 75 = 325 lei
  • Impozitul de platit in acest caz = 325 * 16% = 52 lei.
 • Pentru rascumpararile de unitati de fond din 2018, vom aplica pentru calculul impozitului o valoare de 10%.

Ce este  Declaratia 600?

 • Declaratia 600 - «Declaratie privind venitul asupra caruia se datoreaza contibutiei de asigurari sociale si cu privire la incadrarea veniturilor realizate in plafonul minim pentru stabilirea contributiei de asigurari de sanatate» - se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza venituri asupra carora se datoreaza contributia de asigurari sociale si/sau contributia de asigurari sociale de sanatate.
 • Incepand cu anul 2018, aceasta declaratia se va completa de persoanele fizice care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sociale de sanatate si care realizeaza venituri din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, venituri din investitii, venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura, asocierea cu o persoana juridica contribuabil potrivit titlurilor II, III din Codul Fiscal sau Legii nr.170/2016 si venituri din alte surse si care, cumulat, însumează mai mult de 12 salarii de baza minime brute pe tara (22.800 lei, calculat ca si  12 luni x 1.900 lei salariu minim brut actual). Cum se depun Declaratia 200 si Declaratia 600?
 • Direct la sediul administratiei fiscale de care apartii, prin depunere on-line pe site-ul ANAF, in cazul in care detii un certificat digital calificat, sau prin intermediul corespondentei, prin scrisoare recomandata transmisa cu confirmare de primire.

 

Pana cand se depun Declaratia 200 si Declaratia 600?

 • Declaratia 600 se depune pentru veniturile realizate in 2017 pana la data de 31 ianuarie 2018, iar Declaratia 200 se depune pana la 25 mai 2018.

 

Declaratia 600 se depune pentru orice rascumparare realizata?

 • Nu. Declaratia 600 nu se depune pentru orice rascumparare realizata. Depunerea Declaratiei 600 este conditionata de indeplinirea conditiei mentionate mai sus.

 

Ce se intampla daca depasesc acest termen?

 • Masurile in acest caz sunt stabilite de inspectorii fiscali din cadrul administratiei locale de care apartii.

 

Potrivit legislatiei in vigoare BRD Asset Management S.A.I. S.A nu retine la sursa nici impozitul pe venit, nici CASS – investitorul are obligatia sa declare si sa isi plateasca obligatiile fiscale aferente castigurilor din unitati de fond. Daca datele tale de identificare s-au schimbat te rugam sa depui la administratia fiscala de care apartii o declaratie rectificativa si sa te adresezi unei agentii BRD Groupe Societe Generale in vederea actualizarilor datelor de identificare.
 
Descarca de aici formularele declaratiilor 200 si 600.  

In cazul in care nu ai efectuat nici o operatiune de rascumparare (vanzare) unitati de fond in anul fiscal precedent  nu trebuie sa depui nici o declaratie.

Te rugam sa te asiguri de actualitatea informatiilor privind Declaratia 200, respectiv Declaratia 600, la data la care iti vei indeplini obligatiile fiscale pe care le ai avand in vedere rascumpararile de unitati de fond efectuate.